De siste årene har det blitt mer og mer vanlig å gjøre forholdsvis store investeringer i uteområdene og hagen. Vi bygger ikke lenger bare terrasser og anlegger gressplen, men lager helhetlige uterom som kan romme mange typer aktivitet gjennom hele året. Dette har også blitt forsterket av en rekke smitteverntiltak fra og med mars 2020 – for mange har nettopp uterommene gitt mulighet til å kunne samle venner og familie til sosiale treff med tilstrekkelig avstand.
Noe av det som er med på å prege norske uterom, er bruken av ulike typer overbygg som kan skjerme for både sol, vind og regn. Egentlig en ganske logisk konsekvens av at vi bruker uterommene mer, ettersom det norske klimaet kan være forholdsvis lunefullt. Det er nok ikke få av oss som har opplevd at regnbygene setter inn akkurat i det pølsene og kotelettene legges på grillen – til tross for at det var solgløtt og behagelig kun en halvtime tidligere.
Pergola vinner terreng
En type overbygg som særlig er i vinden, er pergola. Dette er en type overbygg som opprinnelig kommer fra Italia og som har vært et innslag i hager helt siden renessansen. Pergolaens opprinnelige funksjon var å bygge inn gangstier og å gi klatreplanter et sted å boltre seg – typisk i takkonstruksjonen. Derfor er det ikke så rart at pergolaer er forholdsvis luftige og at de i utgangspunktet har helt åpne vegger og svært luftige tak.
Bruken har pergolaer har imidlertid endret seg ganske mye siden renessansetiden. I dag anser vi dem først og fremst som utendørs sitteplasser, eller lounge om du vil. Dermed har også behovene endret seg litt. En pergola er fremdeles en ganske åpen konstruksjon som har et lett og luftig uttrykk, og det finnes flere flotte varianter uten vegger i det hele tatt.
Å kle igjen én eller flere vegger har imidlertid blitt ganske vanlig, men som regel er det ikke snakk om å lage dem helt tette. Ofte monteres liggende lekter med litt avstand for å gi et luftig uttrykk, som samtidig bidrar til å skjerme litt for sol, vind og innsyn. Slike vegger er helt utmerkede for klatre- og slyngplanter. Gir du dem litt tid til å vokse, vil du få en tett, blomstrende og dekorativ vegg som både skjermer mer og som er fint å øynene på. En annen mulighet er å gå for en pergola med helt åpne vegger, men der du bruke en siderullegardin som kan trekkes inn og ut etter behov. Et siderullegardin tar også brodden av vinden som trekker gjennom hagen.
Det har også blitt mer vanlig å montere enkle tak for å kunne skjerme seg mot nedbør eller sol. Mange velger å bruke ulike former for takplater til dette, men det gir ingen fleksibilitet. Da synes vi det er bedre å gå for en variant med skyggetak – en duk som henger i taket og som kan justeres for å slippe inn eller stenge for solen. Skyggetaket er også hendig dersom det skulle komme en regnskur.
Med fleksible og justerbare løsninger for både vegg og tak er du ganske enkelt rustet til å møte det norske sommerværet